blauwe vinkjes header girl bows her head

Het échte probleem van de blauwe vinkjes op WhatsApp

Er bestonden al langer grijze en groene vinkjes naast je WhatsApp berichten.

Sinds de laatste update van WhatsApp zijn er ook blauwe vinkjes te zien.

En wauw, dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Een simpele Twitter search laat zien dat we deze vinkjes best wel irritant vinden. Wat we het meest vervelend vinden is dat we nu niemand meer kunnen negeren.

Voordat we gaan kijken wat nu écht het probleem is met die blauwe vinkjes (want geloof me, het zijn niet de blauwe vinkjes zelf), is het belangrijk om even te weten wat nu precies de deal is met al die vinkjes in WhatsApp.

Wat betekenen die blauwe vinkjes?

De twee blauwe vinkjes zijn een markering die bevestigt dat je bericht gelezen is door de ontvanger.

Voordat een bericht twee blauwe vinkjes krijgt, heeft het twee grijze vinkjes. Deze grijze vinkjes bevestigen dat je bericht is afgeleverd op de telefoon van de ontvanger (maar nog niet per se gelezen).

Het grijze vinkje van WhatsApp

1 grijs vinkje betekent dat je bericht succesvol verzonden is.

Twee grijze vinkjes van WhatsApp

2 grijze vinkjes betekenen dat je bericht succesvol is afgeleverd op de telefoon van de ontvanger.

Twee blauwe vinkjes van WhatsApp 2 blauwe vinkjes betekenen dat je bericht gelezen is door de ontvanger.

Wanneer verschijnen die blauwe vinkjes?

Heel precies genomen, verschijnen er twee blauwe vinkjes achter jouw berichtje nadat de ontvanger de WhatsApp conversatie met jou heeft geopend.

Als je gesprekspartner jullie gespreksvenster opent, zorgt dat er dus voor dat jouw bericht 2 blauwe check marks achter zich krijgt.

Stiekem lezen

Natuurlijk kun je in de notificatiebar van je telefoon de binnenkomende berichten al (voor een deel) lezen. Het feit dat je dit leest met je ogen, verandert uiteraard niks aan de status van het bericht in WhatsApp. Deze berichten zullen grijze vinkjes blijven houden, zolang je het gesprek niet opent.

Als je heel ver gaat kun je zelfs je telefoon op vliegtuigmodus zetten (of op een andere manier je internet volledig uitschakelen). Als je dan het bericht leest kan de “leesbevestiging” ook niet worden verstuurd en blijven de vinkjes ook grijs in plaats van blauw.

What about “online” en “laatst gezien”?

Iemand die als “online” staat in je gespreksscherm is iemand die de WhatsApp applicatie open heeft op zijn telefoon. Het betekent dus niet per se dat deze persoon ook de conversatie met jou open heeft. Alleen de app openen zorgt ervoor dat die persoon als “online” komt te staan.

Het kan dus perfect dat iemand “online” is en de vinkjes achter jouw bericht grijs blijven. Ze worden pas blauw als die persoon ook daadwerkelijk het gespreksvenster met jou opent.

Dit houdt dus ook in dat iemand die “laatst gezien” is om 21:42, een bericht van jou, wat om 21:38 verstuurd is, nog niet per se hoeft te hebben gelezen. Hij of zij kan de app geopend hebben en een ander gespreksvenster hebben geopend en de app daarna hebben afgesloten, zonder het gesprek met jouw te openen. Je ziet dan nog steeds twee grijze vinkjes achter je bericht van 21:38 terwijl die persoon “laatst gezien” is om 21:42.

Je wordt dan dus nog niet 100% genegeerd aangezien iemand niet per se jouw gesprek heeft geopend.

[bra_border_divider top=”30″ bottom=”30″]

Zo, nu we de werking van al die vinkjes uit de weg hebben kunnen we verder kijken.

Van groene naar blauwe vinkjes

In mei 2013 schreef ik een blog over de twee groene vinkjes om te helpen voorkomen dat er ruzie zou ontstaan tussen je vriend of vriendin. Ik legde daarin vooral uit wat de vinkjes precies wél en niet betekenden.

Veel mensen dachten namelijk ten onrechte dat twee groene vinkjes betekenden dat de persoon in kwestie hun bericht al had gelezen.

Het feit dat iemand dan maar niet reageerde zorgde vaak genoeg voor enorme frustraties en ruzies onder vrienden/vriendinnen, boyfriend/girlfriend, boyfriend/boyfriend, girlfriend/girlfriend, man/vrouw, vrouw/vrouw, man/man. Echt niemand ontsnapt aan de drang om metéén iets terug te horen van de ander.

En echt waar, mensen vonden mijn artikel in Google via de volgende zoekopdrachten:

screenshot van google analytics zoekopdrachten van het artikel over whatsapp

Moraal van het verhaal was: de twee vinkjes geven alleen maar aan dat je bericht succesvol is afgeleverd. Het is geen enkele garantie dat je bericht ook gelezen is.

Nu weten we echter ook wat de blauwe vinkjes exact betekenen. Namelijk dat je bericht ook daadwerkelijk geopend is door de ontvanger.

Waar er met de groene vinkjes nog geen enkele reden was om aan te nemen dat je bericht geopend was door de ontvanger is dit met blauwe vinkjes wel zo!

Met de blauwe vinkjes is dit gat tussen “bericht aangeleverd” en “bericht gelezen” dus wél gedicht!

Nu wél reden voor paniek?

Is er nu wel reden voor paniek dan? Dit was wel zo’n beetje de reactie onder WhatsApp gebruikers.

two stick figures running around in panic screaming "oh noes" and "omg"

Er werd vanalles geroepen rondom het feit dat je nu kon zien of je bericht gelezen was of niet.

Natuurlijk waren er ook reacties van mensen die zich hier niet druk om gingen maken. Zij vonden het “onzin” om hierover bezig te zijn.

Wat een onzin!

De reactie die door veel mensen gedeeld word is dat “het allemaal maar onzin is” en “hebben mensen niks beters te doen dan zich druk te maken om blauwe vinkjes?

Een Twitter search laat opnieuw zien dat we ons hier niet zo druk over moeten maken.

Maar… het is géén onzin!?

Je denkt misschien dat ik met deze blog wou gaan zeggen dat alle commotie rondom de blauwe vinkjes inderdaad maar onzin is en dat we ons niet zo druk moeten maken.

En terecht, want ik dacht zelf ook eerst dat ik dat ging zeggen…

Tot ik dacht: “Nee… Het is géén onzin”.

Let me explain why…

Waar winden we ons nu precies over op?

De update van WhatsApp heeft twee ergernissen omhoog laten komen:

Onze ergernissen zijn:

 • “Nu kan ik niemand meer negeren.”
 • “Nu weet ik gelijk of ik genegeerd word.”

Het is de moeite om verder te kijken dan wat er aan de oppervlakte te zien is.

Onder de oppervlakte

Kijken we goed naar onszelf dan kun je deze ogenschijnlijk oppervlakkige ergernissen herleiden naar een veel groter probleem.

“Nu kan ik niemand meer negeren” betekent bijvoorbeeld ook “Ik voel me gedwongen om meteen te reageren.”.

Nog dieper ligt volgens mij de volgende ergernis: “Andere mensen beslissen over mijn keuzes.”

Hetzelfde geldt voor “Nu weet ik gelijk of ik genegeerd word.”

Weten dat je genegeerd en geen reactie krijgt, gaat voor veel mensen samen met het gevoel dat je minderwaardig bent.

Nog dieper ligt dan het volgende probleem: “Andere mensen bepalen of ik de moeite waard ben.”

Dit soort ongewilde gevoelens zijn een dagelijks onderdeel van ons leven geworden sinds we via onze smartphones de hele wereld aan onze vingertoppen hebben.

Dit is géén onzin!

Als het zo is dat je door WhatsApp het gevoel hebt dat andere mensen beslissen over jouw keuzes en dat andere mensen voor jou bepalen of jij de moeite waard bent… .. dan is dit wél een probleem waar we ons druk over mogen maken!

Het enige wat de update van de blauwe vinkjes heeft gedaan is dit probleem naar de oppervlakte brengen.

Je kan het onderliggende probleem negeren (hah see what I did there? “Negeren”? Omdat met die vinkjes en dan… Ja? oke.. :)) maar er is wel degelijk iets groters waar de ophef rondom de vinkjes eigenlijk naar wijst.

Apps als WhatsApp, maar ook alle andere apps die communicatie tussen mensen mogelijk maakt, veranderen en bepalen zelfs de manier waarop we met elkaar communiceren.

Laten we iets zinnigs doen

Nu kun je je kostbare tijd en energie te steken in het vinden van manieren om de blauwe vinkjes te omzeilen. Dit is echter maar “symptoombestrijding”. Je voelt namelijk nog steeds diezelfde gedachten en verwachtingen over je eigen reacties en die van je gesprekspartner. Door de blauwe vinkjes uit te schakelen zie je het alleen even niet zo duidelijk.

Wat je ook kunt doen is deze tijd en energie benutten om dichter naar de oorzaak toe te gaan…

Het probleem is dat we onze eigen keuzes en vrijheid over hebben gegeven aan onze technologie, in dit geval: WhatsApp.

Het probleem oplossen doe je door ervoor te zorgen dat we WhatsApp en alle andere nieuwe technologie weer kunnen gebruiken zodat wij als mensen echt voordeel van hebben.

Begin eens met na te denken over vragen als: “Waarom voel ik mij gedwongen om direct te reageren?”, “Hoe kunnen we een gezonde relatie houden en toch elkaar vrij laten om te reageren als wij dat willen?”, “Wat verwacht ik van iemand als ik een relatie met hem of haar heb?”, “Verwacht ik dingen van een ander die ik zelf niet zou willen of kunnen waarmaken?”, “In hoeverre is communiceren via WhatsApp anders dan face to face?”, “Waardoor voel ik mij niet goed als ik niet direct antwoord krijg?”, “Moet ik mijn verwachtingen van andere mensen aanpassen?”, “Is het nodig dat ik mij slecht voel als ik niet direct reageer?”.

Wat gebeurt er dan?

wooden table in a cafe with a deserted iphone and two coffee cups

Zullen we ons daarover eens een tijdje druk maken en ons met dat soort vragen bezig houden?

En uiteindelijk misschien wel met onze vriend/vriendin/bae, man/vrouw/ boyfriend/girlfriend afspreken en besluiten dat we gewoon nog van elkaar houden, ook al hebben we niet direct gereageerd nadat je twee blauwe vinkjes zag staan 🙂

En wie weet, misschien zie jij straks wel twee blauwe vinkjes achter jouw bericht staan. En krijg je de neiging om ongeduldig op antwoord te wachten. Maar hopelijk kun jij dan gewoon verder leven, zonder al die stress, frustratie en ruzie.

En wie weet zoeken we elkaar wel iets meer op! Maar spreek dat dan wel even goed af via WhatsApp 😉

Hoe dan ook, let’s start by spreading this message. Tweet, like of +1 ‘m naar je vrienden!

Comments

 1. Henry Denise

  Dag Hans,
  t
  Na het lezen van jullie reacties ..heb ik ook een vraag . In mijn contacten heb ik één persoon waarvan ik geen blauwe vinkjes zie ….de grijze wel …dus één grijs vinkje als zijn telefoon iutstaat maar bericht verzonden is …en twee grijze vinkjes als het verstuurd is …maar ik zie nooit of mijn berichten worden gelezen …Kan u me hierbij inlichten?

  1. Ja, waarschijnlijk heeft deze persoon de zogeheten blauwe vinkjes (“read receipts”) uitstaan. Zie: To turn off your read receipts, go to Menu button > Settings > Account > Privacy and uncheck Read receipts.

 2. herman

  Hans,

  Heb jij wel eens gehoord van het verschijnsel dat vinkjes blauw worden bij de zender maar dat je de berichten (echt) niet gelezen hebt?

  1. Ja, als iemand anders de telefoon van iemand gebruikt en (per ongeluk) een bericht opent. Of soms als iemand zelf z’n telefoon unlocked en hij nog het gesprek met iemand open heeft staan maar de persoon bijna direct op de “home” knop drukt en dus weggaat van whatsapp, dan is het bericht toch “gelezen” omdat de gsm unlockte met de conversatie open.

 3. Bart

  Dit artikel heeft al heel wat duidelijk gemaakt, alvast bedankt daarvoor.
  Maar hoe zit het eigenlijk met groepen, komen de 2 blauwe vinkjes er als minstens 1 persoon in de groep het bericht gelezen heeft?

  1. Hey Bart, mooi zo!

   Voor groepsgesprekken geldt het volgende: de vinkjes worden pas blauw als IEDEREEN in de groep dat bericht heeft gelezen.

   Tot die tijd blijven de vinkjes grijs.

   Je kan wel dat specifieke bericht aantappen en ingedrukt houden en drukken op het “Informatie” knopje wat dan bovenaan je scherm verschijnt.

   Dan kun je zien welke mensen in de groep dat bericht al wel hebben gelezen, en welke mensen nog niet.

 4. Patricia van den Heuvel

  Hoi,Hans.
  Dit is meer een reactie op het bericht van Jelte.
  Ik verstuur nog vaak brieven naar mensen en ik kan zeggen dat ik me daarbij net zo onzeker voel.

  Ik ben altijd bang dat mijn brief naar een verkeerde adres gaat, of dat ze mijn brief bij de post kwijt raken,of dat mijn brief retour to sender komt, of dat ik geen brief terug krijg en dus genegeerd wordt.

  Dus ja met brieven is het precies hetzelfde.

 5. Ank

  Beste Hans,
  Iemand heeft me de afgelopen maanden diverse malen geappt.
  De persoon zag twee vinkjes en ging er vanuit dat de berichtjes waren aangekomen.
  Dat was echter niet het geval, ik heb die berichtjes echt NOOIT ontvangen.
  Hoe kan dit? Weet jij dat?

  1. Hey Ank,
   Ik kan me 3 scenarios bedenken waarin deze situatie kan ontstaan:

   #1 Jij hebt nog een tweede nummer dat die persoon heeft opgeslagen bij jouw naam in zijn adresboek en naar dat nummer heeft die een whatsapp bericht gestuurd. Dat bericht kan dan aankomen maar jij zal het nooit lezen. (Dit gebeurt wel eens als je ooit een andere simkaar (en dus tel nr) gebruikt en opnieuw een whatsapp account aanmaakt (zo heb ik een whatsapp account gelinkt aan mijn Nederlandse nummer en ééntje gelinkt aan mn BR nummer – maar die appjes op mijn BR nummer zie ik alleen als ik dus op een ander account of andere telfoon whatsapp open die gelinkt is aan mn BR nummer)

   #2 Jouw telefoongeheugen is stampvol waardoor er geen nieuwe berichten meer binnenkomen op whatsapp. Hiervoor moet je foto’s en videos ergens upbacken en daarna weggooien van je telefoon om weer geheugen vrij te maken.

   #3 Die persoon heeft een typfout in jouw nummer gemaakt in zn telefoonboek en dus een bericht gestuurd naar een ander nummer dan dat van jou waardoor het nooit bij jou aankomt.

 6. Ed

  Bij een verstuurd bericht zie ik 1 grijs vinkje en als ik het bericht open en naar links schuif zie ik 2 grijze en 2 blauwe vinkjes maar bij beiden geen tijdstip!

  Wat betekent dit?

  1. Hi Ed,

   1 grijs vinkje betekent: bericht is aangekomen op de WhatsApp server (maar nog niet afgeleverd bij de ontvanger)

   2 grijze vinkjes betekent: bericht is aangekomen bij de ontvanger

   2 blauwe vinkjes betekent: bericht is gelezen door de ontvanger

   Als je achter de 2 grijze en 2 blauwe vinkjes dus nog geen tijdstip ziet staan, betekent dit dat deze nog niet gebeurd zijn. En dus ook geen tijd hebben.

 7. Jelte

  Interessant artikel weer, Hans! Overigens, als je uitzet dat een persoon kan zien wanneer je voor het laatst online was, ziet die persoon ook geen blauwe vinkjes bij jou. Maar zoals je zegt, dat is symptoom bestrijding. Ik vraag me af of er vroeger een zelfde effect was met brieven of telegram en dat mensen daar ook onzeker over konden worden.

Add A Comment