Nog iets over de killings in Parijs… (mede gebaseerd op de gedachten van Dr Jonathan Rowson
– Director of the Social Brain Center – zie link)
Weest niet bang, wat ik ga zeggen is niet “de zoveelste” mening over ISIS, Westerse corporate agenda’s etc. Maar een oproep om na te denken over wat wij “heilig” vinden. Waar we voor bereid zijn te sterven. Wat is ons zoveel waard? Velen zeggen: vrijheid van meningsuiting. Als we dat niet hebben, hebben we niks meer.
Als je nadenkt over iets of iemand die aan dat sacred ding, vrijheid van meningsuiting durft te komen. Voel je je dan aangesproken, beledigd, offended? Sure. Dat voelen we allemaal. Maar het gaat verder dan belediging. “Until we know what we would die for, we don’t know why we’re alive” – M.L. King. Als je die gedachte doortrekt: je weet pas waarom je leeft als je kunt aanwijzen wat jou zo heilig is dat je ervoor wilt sterven.
Ga je nadenken over wat het met je doet, die aanslagen op “onze vrijheid van meningsuiting”… en niet op social media, maar in je eigen hoofd… Voel je dan stiekem ook geen “raging fire” binnenin je, die allerlei donkere scenario’s uitspeelt voor de mensen die jouw beledigd hebben? Zou dat stiekem niet genoeg kunnen zijn, om jou over the edge te duwen?
Zo ja… Vertaal deze gedachtegang eens naar een andere cultuur, andere normen en waarden, andere geschiedenis, tijd, plaats et cetera… Daar waar mensen hele andere idealen, culturen, en geschiedenis hebben. En ook andere dingen die voor hun “heilig” zijn. Zoals voor ons “vrijheid van meningsuiting” heilig is.
Maar we moeten niet denken dat iedereen ter wereld gelooft of moet geloven dat “vrijheid van meningsuiting” heilig is. Dat zou een zogenaamd
“ideologisch imperialisme” zijn. Wat zoveel betekent als één bepaalde ideologie het door het strot van andere mensen duwen.
Er zijn dus mensen met andere idealen, die zij heilig vinden. Een daarvan is bijvoorbeeld de profeet Mohammed. Voor sommige mensen is deze net zo heilig als wij onze vrijheid van meningsuiting vinden.
Are you starting to realize what I’m getting at?
Ben je bereid voor jouw idealen te sterven? En misschien ook wel: Ben jij bereid om voor je idealen te doden?
Het is geen uitleg of reden per se maar zoals de dude die dit artikel schreef zegt: Het is goed om te erkennen hoe complex en dubbelzinnig een “heilig ideaal” is.
– “Personally I’m not sure how best to respond to what happened in Paris, but I’m fairly sure that recognising the complexity and ubiquity of the sacred would be a good place to start.” –