logo whatsapp

2 Groene vinkjes bij whatsapp: Voorkom ruzie met je vriend(in)

[UPDATE 05-11-14: In de meest recente update van WhatsApp verschijnen naast 2 groene vinkjes nu ook 2 blauwe vinkjes naast een bericht als het gelezen is door de ontvanger.]

Het gebeurt nogal eens dat er ruzie ontstaat tussen twee vrienden of vriendinnen over whatsapp. Vaak vindt de ene dat de ander niet snel genoeg reageert terwijl dat allang had gekund. Terwijl het bericht al “makkelijk 10 minuten geleden is verstuurd!” heeft diegene “nog steeds niet gereageerd!”. (grrr omg)

Sommige mensen denken aan de groene vinkjes te kunnen zien wanneer hun whatsapp partner hun bericht heeft gelezen.

“Twee groene vinkjes betekenen namelijk dat diegene je bericht heeft gelezen.” Right…?

FALSE.

2 Groene vinkjes bij whatsapp berichten

twee vinkjes whatsapp

De betekenis van de 2 groene vinkjes naast je whatsapp bericht is deze: Je bericht is afgeleverd aan de telefoon van je vriend(in). (Afgeleverd…nog niet per se gelezen dus.)

Het betekent alleen dat je bericht is aangekomen op zijn of haar telefoon.

Wat betekent 1 groen vinkje dan?

een vinkje whatsapp1 Groen vinkje betekent dat het bericht succesvol verstuurd is maar nog niet aangekomen bij de telefoon van je vriend(in).

Dit kan het geval zijn als je gesprekspartner bijvoorbeeld even geen bereik heeft, zijn internet uit heeft staan of zijn telefoon in vliegtuigstand heeft gezet.

Je whatsapp bericht gaat op de post

Je kan het versturen van een whatsapp bericht vergelijken met een pakketje wat je op de post doet:

 1. Je loopt naar je plaatselijke brievenbus bij jou om de hoek en stopt het pakketje (jouw whatsapp bericht) in de brievenbus.
 2. De postbode (de server van whatsapp) legt jouw pakketje in zijn auto en gaat op zoek naar het adres van jouw vriend(in).
  een vinkje whatsappJe whatsapp bericht is nu succesvol verzonden en is onderweg naar zijn bestemming.
 3. De postbode zoekt nu het adres waar het pakketje afgeleverd moet worden. Hij heeft het adres gevonden. Nu kunnen er twee dingen gebeuren:
  • De postbode schuift jouw pakketje (je WhatsApp bericht) door de brievenbus van jouw vriend of vriendin.
   twee vinkjes whatsappJe whatsapp bericht is succesvol afgeleverd op zijn bestemming.
   Merk dus op dat het in de brievenbus ligt, je vriend of vriendin moet het er zelf nog uitpakken en openmaken (hij/zij heeft je WhatsApp bericht ontvangen maar nog niet per se  gelezen.)
  • Er is geen brievenbus of de brievenbus zit dichtgeplakt waardoor de postbode het pakketje niet kan afleveren. Hij wordt pas afgeleverd zodra er een brievenbus is om het pakketje in te stoppen.(Zodra je vriend(in) weer internet heeft, bereik heeft, zijn telefoon weer aanzet et cetera.) In deze situaties blijft er ook maar 1 vinkje staan.

Voorkom ruzie

Nu weet je dus dat je niet aan de groene vinkjes kunt zien of iemand je bericht al heeft gelezen of niet. Je hoeft dus niet meer boos te zijn omdat iemand je bericht al wel heeft gelezen maar nog niet heeft gerageerd. (Zelfs “laatst gezien om ….” is geen garantie dat je bericht is gelezen. Hij kan een bericht van iemand anders hebben gelezen of alleen WhatsApp hebben geopend.)

Pro tip:Als je echt denkt dat iemand onredelijk is en niet reageert op je berichten… Ga eens langs in real life of bel hem/haar op. Works like a charm.

Voorkom ruzie en like deze post op Facebook of tweet ‘m. Laat zo vrienden ook weten dat je hun berichtje nog niet altijd direct hebt gelezen… ook al staan er wel twee vinkjes.